Over ons

Duurzaamheid

De Meervaart heeft de afgelopen jaren aanzienlijke maatregelen getroffen op het gebied van duurzaamheid en blijft vernieuwen. Zo zijn er verschillende investeringen in het pand gedaan, allemaal met als doel om de CO2-uitstoot van De Meervaart te verminderen.

Dat doen we door:

• minder gas, elektriciteit en water te verbruiken
• zelf energie op te wekken
• energie terug te winnen

 

Wat houdt dat in?

• Om gas te besparen hebben we nieuwe verwarmingsketels geplaatst en de achterliggende installaties grondig geïsoleerd
• Veel tl-armaturen in het hele gebouw zijn vervangen door LED buizen
• Het halogeen zaallicht in de theaterzalen is vervangen voor LED zaallicht
• We grepen deze LED-aanpassingen aan om de verlichting in de publieksfoyers opnieuw te laten ontwerpen door lichtontwerper Coen van der Hoeven. Bijna alle gloeilampen en halogeenlampen zijn daarmee vervangen voor LED verlichting
• In de luchtbehandelingsinstallaties van de theaterzalen zijn grote aanpassingen gedaan. Het verplaatsen en verwarmen of koelen van lucht is namelijk een enorme energiekostenpost. Er is een slimme besturing ingevoegd en via warmtewisselaars (twincoil) maken we nu gebruik van de warme lucht die anders weggeblazen wordt
• Ook in de ruimtes van onze huurders, de Muziekschool en de Bibliotheek, wordt gewerkt aan de verlichting en luchtbehandeling
• Zonnepanelen: we hebben 300 zonnepanelen op het dak aangebracht, waarmee we zelf elektriciteit opwekken

 

 

Wat levert dat op?

Ten opzichte van 2015, voor alle duurzaamheidsaanpassingen die we in de afgelopen jaren hebben gedaan, is het stroomverbruik 170.000 kWh gedaald. Dat staat gelijk aan het jaarlijks verbruik van zo’n 50 huishoudens.

De 300 zonnepanelen op ons dak hebben voor ruim 70.000 kWh gezorgd. Dat betekent dat 100.000 kWh besparing toegeschreven kan worden aan de overgang naar LED verlichting, de aanpassingen in de luchtbehandeling en de bewustwording van onze bezoekers en medewerkers.
Het gasverbruik is ten opzichte van 2015 zo’n 9.000 m3 gedaald door onder meer de andere ketels en terugwinning van warmte. Vertaald naar CO2 besparing dan komt dat neer op ruim 106 ton aan CO2.
Met de energiekosten die worden bespaard wordt de financiering van de duurzaamheidsmaatregelen deels gedaan en de benodigde leningen afbetaald.

 

Horeca

Aanvullend op de bovenstaande ingrepen, hebben we ook onze horecaleveranciers en producten de afgelopen jaren naar een steeds duurzamer plan getild.

Wat houdt duurzame horeca in?

• We sturen aan op afvalvermindering, we gebruiken geen plastic flesjes, maar hervulbare glazen flessen. Thee wordt los gebruikt met een zeefje, dus zonder zakjes. Bovendien worden alleen nog papieren rietjes gebruikt.
• Minder co2 uitstoot: we gebruiken tapwater om het vervoer van plastic flesjes onnodig te maken. En we besparen co2 vanwege het feit dat wij bronwater niet hoeven te koelen
• Er kan alleen nog met pin worden betaald, wat relatief minder energie kost dan contante transacties. Klik hier voor een Volkskrant-artikel daarover.
• Het gros van onze leveranciers staat bekend om hun duurzame aanpak. Ze zijn (relatief) kleinschalig, en hebben een bij voorkeur lokaal en biologische / duurzame / ambachtelijke aanpak. Enkele voorbeelden zijn Gulpener bier, Grapedistrict wijnen, Senza en Mr. Jones thee, Beukenhorst koffie, water van Made Bleu, Oma Bob’s bitterballen en chocolade van Tony Chocolonely.

Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief